Onze website wordt t/m 30-04-2020 constant aangepast naar ons nieuwe assortiment!

Onderhoud

Het blijft een vaak gestelde vraag: hoe onderhoud ik mijn houten snijplanken het best? Logisch natuurlijk, want iedereen wil dat zijn houten planken zo lang mogelijk meegaan. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en kwamen tot de volgende bruikbare tips voor het onderhouden van jouw houten snijplank en/of tapasplank. Want hoe zorg je ervoor dat jouw plank jarenlang goed blijft?

Afwassen na gebruik

Na het gebruik van een houten snijplank of tapasplank kun je deze het beste even afspoelen of schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Het gebruik van afwasmiddel is hierbij niet altijd nodig. Echter als de plank gebruikt is voor rauw vlees, gevogelte of vis is dit wel aan te raden. Na het wassen van de plank is het belangrijk om er voor te zorgen dat je deze netjes afdroogt. Doe je dit niet, dan kan het hout alsnog gaan werken en kun je scheuren en/of kieren in de plank krijgen. Ook is het aan te raden om de plank na het afdrogen rechtop neer te zetten waarbij de nerf van het hout verticaal staat. Op deze manier wordt de kans op kromtrekken een stuk kleiner.

Kan een houten snij- of tapasplank in de vaatwasser?

Een houten snijplank of tapasplank in de vaatwasser spoelen is niet aan te raden. De plank wordt in een vaatwasser erg nat en heet gemaakt. Vervolgens willen we dat de plank zo snel mogelijk weer droog en afgekoeld is. Dit zorgt ervoor dat er scheuren in het hout ontstaan. Buiten dat zit er in de vaatwasser afwasmiddel die bijtende stoffen bevat.

Onderhouden van een snij- of tapasplank

Naast het schoonhouden van een houten snij- of tapasplank, is het ook belangrijk om het hout in topconditie te houden. Gelukkig hoeven we hiervoor niet naar de atletiekbaan, want een scheutje olie doet genoeg. Als het hout doordrenkt is met olie vormt dit een soort van beschermlaag. Het beste is om hiervoor geur- en smaakloze olie te gebruiken. Amandel- en druivenpitolie zijn hiervoor het meest geschikt. (Let op: amandelolie kan een probleem vormen voor mensen met notenallergie) Wij adviseren dan ook druivenpitolie te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij iedere supermarkt en is een allergeenvrij product. Het gebruik van olijfolie raden wij af omdat dit plakkerig en viezig wordt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Groot onderhoud

Voordat je begint met het oliën van een snij- of tapasplank ga je de plank eerst reinigen. Dit doe je door de plank in te smeren met citroensap of witte azijn. Strooi daar (zee)zout bovenop en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf het zout en het sap of de azijn over de plank uit en laat het een kwartiertje intrekken. Spoel de plank vervolgens af en droog de plank met een theedoek of keukenpapier. Belangrijk: de plank moet goed droog zijn. Zo wordt de olie beter opgenomen.

Nu de plank klaar is om geolied te worden druppel je de olie op de plank en wrijf je het in met een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Laat de olie rustig intrekken. Het is belangrijk dat je de plank de tijd geeft om de olie op te nemen. Herhaal het oliën net zo lang tot de plank geen olie meer opneemt. Dit is een teken dat de plank verzadigd is.

Klein onderhoud

Het volledige proces zoals hierboven omschreven doe je (afhankelijk van het gebruik) elke 2 tot 4 maanden. In de tussentijd kun je de plank gewoon afwassen en drogen zoals je dagelijks na gebruik doet. Zo houd je het hout in de tussentijd ook in topconditie. Je zult nu misschien denken: maar hoe weet ik of het tijd is om een nieuwe laag olie op het hout aan te brengen? Wanneer de plank uitgedroogd aanvoelt, weet je dat het tijd is voor een nieuwe behandeling.